header background



Go Back   Endless Boating Community Forums > Technical Discussions > Powerplant Discussion Forums > Outboard Discussion
Portal Register Blogs FAQ Calendar Arcade Mark Forums Read

Outboard Discussion This is our outboard engine related technical discussion forum. Topics include engine repair and maintenance, modifications, gearcases, electrical and electronics, etc. For technical assistance related to topics not outboard related, please use one of our other technical forums.

Main Menu
Module Jump:
Google
Latest Poll
Whats better
Mercury XR6 150
Johnson 175 VRO
Mini Stats
Members 2,958 Entries 0
Members Entries
Threads 4,145 Reviews 0
Threads Reviews
Posts 12,944 Polls 6
Posts Polls
Content 0 Files 0
Content Files
Links 12 Ads 0
Links Ads
More...
Notices

Welcome to the Endless Boating Community Forums

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-13-2018, 12:37 PM   #1
Znord737
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Znord737 is on a distinguished road

Default MERCURY 30/40 Hp EFI Petrol 4 Stroke

I have a fault on my Outboard Motor which the Local Dealer cannot find out what is causing it.

I currently have a Mariner 30/40 HP 4 Stroke Petrol EFI which I purchased from new some 9 Years ago. The Engine is serviced once a year and gets very little use approx 10 Hours Per Year .This was verified by the Mercury Dealer here last year who coupled up the disgnostics and said that there was only 80 Hours use on the clock. The Engine is mounted on a 5.1 Metre Planing Hull Boat.



The reliability of my engine has been hopeless , right from new out of the box, indeed the mention of Mariner to me my heckles come up and all I can think of is problems. I have spent nearly double the amount on repairs to this engine as to what I originally paid for it .


I have a fault currently on the Outboard where fuse No 4 after 15 or 20 minutes running of the motor starts to heat up and up and eventually blows. This is the one which is powered by the main relay and provides power to the ignition coils .


A New Fuse immediately inserted allows the engine to start and run again for 15 or 20 Minutes then the fuse blows again. The Local Dealer has been unable to identify what the fault is . I believe that it may be one of the Coil Packs breaking down under load but how does one identify which coil pack it is ? or could it be something else in the circuit of this fuse?



Any pointers/ clues etc would be most appreciated



Znord737
Znord737 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2018, 05:35 AM   #2
Boat Tech
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Riverside, CA
Posts: 365
Thanks: 67
Thanked 123 Times in 100 Posts
Rep Power: 119
Boat Tech will become famous soon enoughBoat Tech will become famous soon enough
Default

If you're still dealing with this then you may want to consider buying a wiring diagram from Mercury Marine for your engine model using your engine serial number so you can chase the wiring colors for the circuit in question.

Also try looking at the colors of wires at the coils, Main Relay, injectors in comparison to fuse No 4 and see if there are some matches in color that might lead to a starting point for you.
Boat Tech is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2007-2018 EndlessBoating.com & Whitecap Enterprises Corp. All Rights Reserved.
Images & Content are Copyright material and may not used without prior written permission.